Tunnista johtamistarve, jonka verkostoituminen synnyttää

Verkosto ymmärretään monella tavalla. Toiset ajattelevat, että homma hoituu itsestään, kun vain osallistutaan ja ollaan mukana. Olen huomannut, että usein puuttuu sitoutuminen. Tarkoitan, että osallistujat eivät ymmärrä verkostomaisen toiminnan toimivuuden logiikkaa ja siihen liittyvää johtamistarvetta. Verkosto on ymmärrettävä organisaatioiden yhdistelmänä, joka innovoi sekä kasvaa organisoidusti. Ilman organisointia verkosto ei toimi. Syntyy helposti johtajuus, joka saattaa tuhota verkoston. Johtamistarpeesta ja sen muodosta ollaan montaa mieltä. Meillä on lukuisa määrä tutkimussuuntauksia, jotka ovat tästä eri mieltä. Silti puolustan sitä kantaa, joka perustuu tutkimukseeni ja kokemukseeni lukuisista eri verkostoita. Verkosto tarvitsee aina johtajuutta. Johtajuus on erilaista, riippuen siitä millainen verkosto on rakenteeltaan ja onko verkosto muotoutumisvaiheessa tai jo pitkään toiminut.

Tunnen kokeita johtajia, joille verkostojohtaminen asettaa haastetta. Johtajien, jotka ovat tottuneet omassa organisaatiossa johtamaan tietyllä tavalla, eivät voi enää toimia samalla tavalla. Käskytysvallan puute muodostaa eron organisaation johtamiseen. Johtajan on havaittava tämä ero ja muutettava johtamistoimiaan verkostossa. Johtaminen muuttaa muotoaan, joka tarkoittaa vaikuttamista ja suostuttelua. Johtaminen toimii ilman käskytysvaltaa, josta onnistuneet verkostoyhteistyöt ovat hyvä esimerkki. Näitä esimerkkejä olen tavannut lukuisia. Johtamisessa on korostunut luottamusta sisältävä vastavuoroisuus, jota toki tarvitaan kaikkialla työelämässä.

Verkoston johtamisessa on tärkeää, kuten yrityksen johtamisessakin, johdonmukaisuus. Ehkä verkostoyhteistyössä johdonmukaisuus korostuu erityisesti, koska siinä usein lähdetään rakentamaan luottamusta ns. nollatilanteesta. Alkuvaiheessa ”ei ole varaa säätämiseen” joka voisi aiheuttaa vastapuolissa epäilyksiä toisen tarkoitusperistä. Johdonmukainen johtaminen verkostoyhteistyön johtamiseen verkostossa poistaa epäluuloja ja kasvattaa osapuolten luottamusta sekä lisää arvostusta osapuolten välille. Kyse on siitä, että johda itseäsi johdonmukaisesti ja toimi verkostossa johdonmukaisesti. Helppoa, eikä totta. Näinhän meidän jokaisen tulisi toimia elämässäkin.

Jari Kattainen, verkostojohtamisen ja muutosjohtamisen asiantuntija.